Το τζάκι είναι το επίκεντρο πολλών σπιτιών. Και σε ποιον δεν αρέσει ο ήχος του ξύλου που καίγεται και η φωτιά που ζεσταίνει το δωμάτιο. Για να διασφαλίσεις ότι το τζάκι σου συνεχίζει να παρέχει άνεση και στυλ στο σπίτι σου για τα επόμενα χρόνια, διάβασε παρακάτω κάποιες συμβουλές για τη σωστή συντήρησή του.

 

  1. Καθάρισε το εσωτερικό του τζακιού

Ένα τζάκι μπορεί να βελτιώσει την ατμόσφαιρα σε ένα σπίτι, αλλά παράγει επίσης μια ποικιλία υποπροϊόντων από την καύση του ξύλου και πρέπει να τα αφαιρείς τακτικά. Ο καθαρισμός του εσωτερικού δεν θα βελτιώσει απλώς την αισθητική, αλλά θα κάνει και το τζάκι πιο αποτελεσματικό στην παροχή θερμότητας. Πάντα να χρησιμοποιείς μάσκα όταν καθαρίζεις το τζάκι σου.

  1. Εγκατάστησε σύστημα  συναγερμού  μονοξειδίου του άνθρακα και καπνού

Ενώ το τζάκι μπορεί να είναι μια ευχάριστη πηγή ζεστασιάς, μπορεί επίσης να είναι μια πιθανή πηγή κινδύνων για την υγεία. Κανονικά, ένα σωστά εγκατεστημένο τζάκι δεν πρέπει να έχει κάποιο πρόβλημα. Η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα μπορεί να προκύψει όταν έχεις φραγμένη καμινάδα ή σύστημα εξαερισμού. Αυτό που καθιστά το μονοξείδιο του άνθρακα ακόμη πιο θανατηφόρο είναι ότι είναι ένα άοσμο και άχρωμο αέριο που δύσκολα γίνεται αντιληπτό από τους ανθρώπους.

  1. Αφαίρεσε το πισσέλαιο

Το πισσέλαιο είναι ένα από τα πολλά συστατικά που παραμένουν μετά την καύση του ξύλου, ειδικά αν χρησιμοποιείς ξύλα που δεν είχαν στεγνώσει και αποθηκευτεί σωστά. Αυτά τα καφέ ή μαύρα υπολείμματα που βρίσκονται στα εσωτερικά τοιχώματα της καμινάδας είναι εύφλεκτα, καθιστώντας τα από τις κυριότερες αιτίες απόφραξης ή φωτιάς της καμινάδας.

  1. Έλεγξε την καμινάδα 

Μια καμινάδα που λειτουργεί καλά είναι επιτακτική ανάγκη για ένα αποτελεσματικό τζάκι. Είναι ζωτικής σημασίας να την ελέγχεις τακτικά για τυχόν ρωγμέςβαθουλώματα ή σκουριά, καθώς αυτά θα μπορούσαν να είναι σημάδια μεγαλύτερου προβλήματος. Επίσης, η καμινάδα έχει ένα κάλυμμα που είναι συνήθως κατασκευασμένο από πέτρα ή μέταλλο, σχεδιασμένο για να αποτρέπει την είσοδο του νερού, πουλιών και άλλων υλικών. Έλεγξε το κάλυμμα και αντικατέστησε το εάν είναι απαραίτητο.

  1. Τοποθέτησε μια γυάλινη πόρτα

Για να κάνεις το τζάκι σου ασφαλέστερο, πιο αποτελεσματικό και πιο εύκολο στη συντήρηση, μπορείς να τοποθετήσεις μια γυάλινη πόρτα. Η γυάλινη πόρτα όχι μόνο θα αποτρέψει τους σπινθήρες και τις καύτρες να πέσουν στο πάτωμα, αλλά θα αποτρέψει επίσης το υπερβολικά περίεργο κατοικίδιο ζώο ή το παιδί σου να πλησιάσει πολύ κοντά στη φωτιά.

  1. Πάρε προφυλάξεις ασφαλείας

Η διασφάλιση της ασφάλειας όλων αποτελεί μέρος της ευθύνης σου όταν έχεις τζάκι. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ασφάλεια του τζακιού σου.

  • Κράτησε τα εύφλεκτα χαλιά ή έπιπλα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το τζάκι. Εάν πρέπει να έχεις ένα χαλί μπροστά από αυτό, βεβαιώσου ότι δεν είναι εύφλεκτο.
  • Όταν καθαρίζεις το τζάκι, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς τα κατάλληλα εργαλεία.
  • Ποτέ μην αφήνεις την φωτιά χωρίς επίβλεψη. Πάντα να σβήνεις τη φωτιά πριν κοιμηθείς ή φύγεις από το σπίτι.

Το τζάκι μπορεί σίγουρα να αυξήσει την ελκυστικότητα ενός σπιτιού. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να έχεις κατά νου ότι έχεις την ευθύνη της συντήρησής του για να είσαι σίγουρος ότι λειτουργεί αποτελεσματικά χωρίς να θέτει σε κίνδυνο εσένα και την οικογένειά σου.

6 Συμβουλές για την ασφάλεια και συντήρηση του τζακιού
Translate