Ο καιρός αυτή την εποχή είναι ιδανικός για βόλτες στη φύση και πεζοπορία. Κι αν βαρεθήκατε τα ίδια και τα ίδια τώρα ήρθε η ώρα να μάθετε κι εσείς για τον  Υμηττό.

Ο Υμηττός έχει πολλές κρυμμένες φυσικές ομορφιές, άπειρες διαδρομές για πεζοπορία, ορειβατικό ποδήλατο, σημεία με συναρπαστική θέα για φωτογράφηση ή για πικ νικ.

Και, πάνω απ’ όλα, είναι… μέσα στην Αθήνα.

Για να καταλάβουμε τη σημασία του για το οικοσύστημα της πρωτεύουσας, αρκεί ν’ αναλογιστούμε, πως ζουν εκεί  πάνω από 100 είδη πουλιών (αρπακτικά, μεταναστευτικά, χειμερινοί επισκέπτες, φωλιάζοντα και μη), αρκετά είδη θηλαστικών (κουνάβι, νυφίτσα, αλεπού, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος κ.ά.), ερπετών (οχιά, χελώνα κρασπεδωτή κ.ά.), εντόμων (μέλισσες, πεταλούδες κ.ά.), νυχτερίδων κι αμφιβίων. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα είδη των πουλιών αποτελούν περίπου το ¼, όλων των ειδών που έχουν καταγραφεί στον ελλαδικό χώρο.

Σας δίνουμε ιδέες για  διαδρομές που ξεκινούν από διαφορετικά σημεία της Αττικής και αξίζει να τα ψάξετε στο GPS.

Με θέα στον κόλπο της Βουλιαγμένης

Το ξέρατε ότι στη Βουλιαγμένη ζουν πέρδικες κι ευδοκιμεί το φασκόμηλο; Στο Δάσος της Φασκομηλιάς που βρίσκεται στον Υμηττό, μεταξύ Βάρκιζας και Λίμνης Βουλιαγμένης, σε μια έκταση 1.200 στρεμμάτων, 70 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, είδαμε πέρδικες και μυρίσαμε φασκόμηλο και άλλα βότανα! Από το ανοιχτό πάρκινγκ ακριβώς απέναντι από το bar-restaurant «Island» της Βάρκιζας ξεκινάει ένα μονοπάτι μέσα σε χαμηλή βλάστηση (περίπου στο 25ο χλμ. της παραλιακής λεωφόρου). Ακολουθώντας το, θα δείτε να ανοίγεται ένα δίκτυο δρόμων που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του λόφου, δυστυχώς όμως δεν επικοινωνούν όλοι μεταξύ τους ώστε να σχηματίζουν μια ενιαία διαδρομή. Εδώ ένα GPS είναι εξαιρετικά χρήσιμο για να επιλέξετε διαδρομή.

Εμείς, κινούμενοι δυτικά προς την περιοχή της Βουλιαγμένης, είδαμε να βολτάρουν οικογένειες με παιδιά, ζευγαράκια να απολαμβάνουν τη θέα στα ξύλινα παγκάκια που αγναντεύουν τη θάλασσα, κάποιους να κάνουν τζόκινγκ και άλλους ορειβατικό ποδήλατο. Όσο πλησιάζετε προς τη Βουλιαγμένη η θέα στη θάλασσα αλλά και στη λίμνη είναι πανέμορφη – ιδιαίτερα την ώρα του δειλινού.

Πικ νικ στην καρδιά του δάσους   

Το πικ νικ κάτω από τη δροσερή σκιά των πλατάνων, των βελανιδιών και των κυπαρισσιών είναι μοναδική εμπειρία  Ένα από τα hot spots για πικ νικ στο Αισθητικό Δάσος είναι η περιοχή Καλοπούλα, όπου μπορείτε να φτάσετε με Ι.Χ., με ταξί που θα πάρετε από τις στάσεις του μετρό Χολαργός ή Εθνική Άμυνα ή και με τα πόδια (υπολογίστε μιάμιση ώρα περπάτημα από τους σταθμούς αυτούς). Αν δεν βρείτε θέση στο αναψυκτήριο, γεμίστε τα παγούρια και καθίστε στα ξύλινα τραπέζια που βρίσκονται διάσπαρτα. Ιδανικά σημεία για παιχνίδι και πικ νικ θα βρείτε και πάνω από τον Καρέα –από τη μονή του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου ξεκινάει μονοπάτι και φτάνει στην Αργυρούπολη–, και πάνω από τον Βύρωνα, στην τοποθεσία Άγιος Γεώργιος Κουταλάς, όπου υπάρχουν και γηπεδάκια.

Στο δρακόσπιτο της Καισαριανής

Τι ήταν τα δρακόσπιτα, κατοικίες ανθρώπων, γιγάντων, θεών ή ταφικά μνημεία; Υπάρχει μια μυθολογία γύρω από τα δρακόσπιτα που βρίσκονται σε διάφορα σημεία της χώρας. Χωρίς να μετρήσετε πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι, μπορείτε να δείτε από κοντά την εντυπωσιακή πέτρινη κατασκευή, απολαμβάνοντας ταυτόχρονα κι ένα φυσιολατρικό περπάτημα στο βουνό. Αρκεί να ακολουθήσετε τη διαδρομή από τη μονή Καισαριανής προς την παλαιοχριστιανική βασιλική ή Φραγκομονάστηρο και τον ναό των Ταξιαρχών. Μόλις περάσετε τους Ταξιάρχες ακολουθήστε τον δασικό δρόμο προς τα ανατολικά. Θα φτάσετε στο αρχαίο λατομείο Κουταλά και στη συνέχεια στο αρχαίο λατομείο Καράβι. Θα πάρετε το στενό μονοπάτι με κατεύθυνση νότια-νοτιοδυτικά και ύστερα από περίπου 150 μ. θα φτάσετε στο δρακόσπιτο.

Είναι πολλές οι περιπατητικές διαδρομές που ανοίγονται στον Υμηττό. Με πολύ καλή σήμανση είναι το Μονοπάτι Νο 5, το οποίο διασχίζει κάθετα σχεδόν όλο το βουνό, από την είσοδο του Αισθητικού Δάσους Υμηττού μέχρι τις πηγές της Καλοπούλας και στη συνέχεια προς τον πύργο της Ανθούσας, για να καταλήξει στην Παιανία. Είναι μια διαδρομή για δεινούς περιπατητές μια κι έχει μήκος 4,3 χλμ. συνολικά και διαρκεί γύρω στις δυόμισι ώρες.

 

Off road απολαύσεις στο Πανόραμα Βούλας

Γονείς, παιδιά, ηλικιωμένα και νεαρά ζευγάρια, ποδηλάτες, περιπατητές, ορειβάτες συναντιούνται στο Πανόραμα Βούλας, και συγκεκριμένα στον Νότιο Υμηττό προς τη θέση Κρεμαστός Λαγός. Οι λάτρεις της ταχύτητας έχουν συνδέσει την περιοχή με τους αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτου που γίνονταν τη δεκαετία του ’70 και οι σπηλαιολόγοι με το Σπήλαιο του Νυμφόληπτου, το οποίο ανακάλυψε ένας Βρετανός πιλότος λίγο μετά τον Β΄ Παγκόσμιο. Για εμάς που δεν γνωρίζαμε την περιοχή ήταν αποκάλυψη το πόσα δίκτυα μονοπατιών υπάρχουν αλλά και πόσες διαφορετικές είσοδοι προς τον ορεινό όγκο.

Την προσεγγίσαμε από την Άνω Βούλα και ανηφορίζοντας με τα ποδήλατα προς το βουνό, δεξιά της οδού Ρόδου που στη συνέχεια γίνεται Ιωαννίνων, ακολουθήσαμε ένα από τα χωμάτινα μονοπάτια. Αν δεν έχετε GPS, ένας ασφαλής τρόπος για να χαρείτε το περπάτημα εκεί αλλά και τη θέα που αγκαλιάζει τον Αργοσαρωνικό θα ήταν να παρκάρετε στο Δημοτικό Κοιμητήριο Βούλας και να κατηφορίσετε τον ασφάλτινο δρόμο. Στην αριστερή πλευρά του θα βρείτε ένα μεγάλο χωμάτινο μονοπάτι. Αν, πάλι, είστε ποδηλάτες κούρσας, πάντα με την ίδια αφετηρία, θα τα δώσετε όλα ακολουθώντας τον φιδογυριστό ασφάλτινο δρόμο, είτε αποφασίσετε να κινηθείτε βόρεια προς το βουνό είτε νότια προς την κατοικημένη περιοχή.

Πεζοπορία από την ‘Καλοπούλα’:

Μία από τις ‘κλασικές’ κι εύκολες διαδρομές -συνυφασμένη με το δάσος της Καισαριανής- ξεκινά από το αναψυκτήριο  του Δήμου Καισαριανής, στη θέση ‘Καλοπούλα’, και καταλήγει στον λόφο των Ταξιαρχών όπου βρίσκεται και το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο. Η όλη πεζοπορία θα διαρκέσει (μέσα από ένα σχετικά άνετο μονοπάτι) περί τη μία ώρα. Από το αναψυκτήριο (‘Καλοπούλα’ το ξέρουν όλοι οι ντόπιοι) μπορούμε να προμηθευτούμε καφεδάκι ή κάποιο αναψυκτικό για να μας συνοδεύσει στην απολαυστική πεζοπορία που θ’ ακολουθήσει μέσα στο πράσινο και μ’ εξαιρετική θέα.

Εσείς που θα επιλέξετε τη πεζοπορία μην ξεχάσετε να είστε εφοδιασμένοι με τα παρακάτω:
1. Μποτάκια πεζοπορίας
2. Φακό κεφαλής με έξτρα μπαταρίες
3. Μπατόν
4. Σακίδιο πλάτης με αντιανεμικό, νερό και κάποιο σνακ.
5. Ατομικό φαρμακείο
6. Σφυρίχτρα
7. Μικρό αντισηπτικό χεριών
8. Κινητό τηλέφωνο.

 

 

 

 

  • Φυσικά μην ξεχάσεις να δεις την πρόγνωση του καιρού πριν ξεκινήσεις την εξόρμησή σου.
  • Θυμηθείτε ότι η είσοδος (πεζών και οχημάτων) στον Υμηττό επιτρέπεται αυστηρά και μόνο από την ανατολή έως την δύση του ηλίου.
Τα μονοπάτια του Υμηττού !!!
Translate