Το 2023 βάλτε στόχο πρώτα την προσωπική σας υγεία …εάν είστε καλά εσείς,  θα είναι και αυτοί που σας αγαπούν

Τι σημαίνει αυτό;  Η προφανής ερώτηση είναι γιατί ανεχόμαστε κάποιον που όχι μόνο δεν μας βοηθά να  γίνουμε καλύτεροι, αλλά μας κάνει να ανακαλύπτουμε και λόγους για να αισθανθούμε «λίγοι», οι οποίοι δεν υφίστανται;

Λίγο να έχεις αγαπήσει τον εαυτό σου, να τον έχεις εκτιμήσει ουσιαστικά, θα καταλάβεις πως είναι χρήσιμο να έχεις κοντά σου ανθρώπους που να σε στηρίζουν και να σε «γεμίζουν». Όχι να σε αδειάζουν. Τελικά, όλα στη ζωή είναι μια απόφαση που πρέπει να πάρεις.

Έχουν την τάση να επιρρίπτουν τις ευθύνες  στον περίγυρό τους και να μεταδίδουν αρνητικά συναισθήματα, όπως

απαισιοδοξία, ματαιότητα και μιζέρια.

 

Μακριά από τοξικούς ανθρώπου 

Ακολουθούν ορισμένα προειδοποιητικά σημάδια που πρέπει να προσέξεις εάν νομίζεις ότι έχεις να κάνεις με τοξικούς ανθρώπους:

  • Συγνώμη Νιώθεις ότι σου αξίζει μια συγγνώμη που δεν έρχεται ποτέ. Η δική τους γνώμη έχει μεγαλύτερη αξία πώς να ζητήσει συγγνώμη ένας άνθρωπος που νομίζει ότι τα κάνει όλα τέλεια; Που δεν παραδέχεται ότι υπάρχει η πιθανότητα να κάνει κάπου λάθος; Εννοείται πως ό,τι και να γίνει, με κάποιον τρόπο θα βρει να φορτώσει τα πάντα σε σένα. Γιατί φυσικά μόνο εσύ φταις…
  • Έλλειψη απολογητικότητας: η απάντηση που δίνουν για οτιδήποτε είναι μονολεκτική χωρίς  ουσία (ok – τι να κάνουμε τώρα – τώρα έγινε ) ή γυρίζουν το κεφάλι  χωρίς να δώσουν έμφαση στο πρόβλημα ,  αυτό συμβαίνει διότι η ενέργεια τους συγκεντρώνεται πάνω στους άλλους κι όχι στον εαυτό τους. Δεν αναγνωρίζουν φυσικά λάθη δικά τους ή δικαιολογούν οτιδήποτε έκαναν που σας πλήγωσε ή σας υποτίμησε.
  • Θρασύτητα: Δεν έχουν θάρρος αλλά θράσος ώστε να επιβληθούν στις ζωές των άλλων, να τις αποδιοργανώσουν ή να τις καταστρέψουν.
  • Δραματοποίηση: Η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων είναι υπερβολική, δραματική, ακόμη κι αν είναι ευγενικοί κάποιες φορές μην αναρωτηθείς αν προσποιούνται σίγουρα το κάνουν.
  • Προσβολές ή χυδαίος λόγος: άνθρωποι που σχετίστηκαν με τοξικούς ανθρώπους το κατανοούν αμέσως πόσο εύκολο είναι για αυτούς να εκφράζονται με το χειρότερο τρόπο ή να χρησιμοποιούν λεκτική βία.
  • Αρνητική ενέργεια: στο εξωτερικό τους ονομάζουν «βαμπίρ» της θετικής ενέργειας αφού μπλοκάρουν… με ευχαρίστηση οτιδήποτε καλό ή λειτουργικό μπορεί να βιώσουν από τους άλλους.
  • Δεν κάνει ποτέ πίσω. Ο τοξικός άνθρωπος δε θα βάλει σχεδόν ποτέ νερό στο κρασί του. Δε θέλει να παραδεχτεί ότι έχει λάθος και για να το στηρίξει μέχρι τέλους θα βγάζει τη δική σου τοποθέτηση μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει ολόκληρο θέμα. Δεν μπορείς να συνεννοηθείς μαζί του γιατί πολύ απλά το μόνο που ακούει είναι αυτό που βρίσκεται στο δικό του κεφάλι.Μπορεί μία πρόταση ως πρόταση αν τη δεις γραμμένη να μην έχει τίποτα τοξικό, όμως, ο τρόπος που διατυπώνεται να την κάνει τοξική. Το «Το θέμα δεν είναι τι λες αλλά πώς το λες» το έχεις ακούσει; Σε αυτό ακριβώς αναφέρομαι. Το ύφος και το τι ακριβώς υπονοείται παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Ενδεχομένως, λοιπόν, να σου πει κάτι που δείχνει έλλειψη σεβασμού με τρόπο που όταν του το λες, απαντάει «Εγώ δεν είπα κάτι. Εσύ παρεξηγήθηκες».
  • Χρησιμοποιεί μη τοξικές λέξεις σε τοξικό τόνο. Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συνήθως άνθρωποι που δεν αναγνωρίζουν ότι έχουν πρόβλημα συμπεριφοράς, οπότε τα όρια απαραιτήτως πρέπει να μπουν από εσάς, το κυριότερο όμως είναι η διατήρηση τους.

Αν είναι άτομο του οικογενειακού περιβάλλοντος σας ή σύντροφος, ζητήστε βοήθεια από ειδικό ψυχικής υγείας. Σε καμία περίπτωση, όμως, μην μπείτε στον κόπο να τον βοηθήσετε ή να τον αλλάξετε, γιατί σίγουρα θα βρεθείτε χαμένοι.

Τοξικοί άνθρωποι …
Translate