Δείτε τι μπορούμε να κάνουμε για να απολαύσουμε αυτή την υπέροχη περίοδο των γιορτών με απόλυτη ασφάλεια και πολλή αγάπη!

1.Χριστουγεννιάτικο δέντρο

Αν παίρνετε αληθινό δέντρο, επιλέξτε ένα φρεσκοκομμένο δέντρο. Να είναι πράσινο, να μυρίζει φρεσκάδα, να έχει εύκαμπτα κλαδιά και βελόνες και να μην έχει ξεραμένα σημεία. Αν υπάρχει περίπτωση τα δίδυμά σας να προσπαθήσουν να σκαρφαλώσουν στο δέντρο (ναι και όμως συμβαίνει!) ασφαλίστε το δέντρο. Χρησιμοποιήστε σύρμα ή νάιλον σχοινί για να δέσετε το δέντρο είτε στον τοίχο είτε σε ένα βαρύ αντικείμενο ώστε να μην μπορεί να πέσει. Αν μπορείτε, βάλτε το δέντρο πάνω σε μια βάση ώστε να μην μπορούν να το φτάσουν και βάλτε στολίδια που δεν σπάνε. Κόψτε τις μυτερές άκρες στα χαμηλότερα κλαδιά που είναι στο ύψος των ματιών των παιδιών. Τοποθετήστε το δέντρο μακριά από κάθε πηγή θερμότητας όπως καλοριφέρ, τζάκι και άλλες συσκευές. Αν έχετε το δέντρο σας σε γλάστρα, παρέχετε άφθονο νερό. Ένα φρεσκοκομμένο δέντρο μπορεί να τραβήξει μέχρι και τρία λίτρα νερό. Προσθέστε νερό καθημερινά για να διατηρήσετε το δέντρο και ν’ αποφύγετε να ξεραθεί και να γίνει εύθραυστο και εύφλεκτο.

2.Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα λαμπάκια για εσωτερική και εξωτερική χρήση. Τσεκάρετε αν υπάρχουν σπασμένα λαμπάκια, φθαρμένα καλώδια, χαλαρές συνδέσεις και οποιαδήποτε άλλη φθορά. Αν δεν τα βρίσκετε απόλυτα ασφαλή πετάξτε τα. Μην τοποθετείτε καλώδια κάτω από έπιπλα και χαλιά. Να είστε πολύ προσεκτικοί όταν χρησιμοποιείτε καρφιά για να στερεώσετε τα λαμπάκια, ώστε να μην τρυπήσετε τα καλώδια. Εξασφαλίστε ότι τα λαμπάκια βρίσκονται μακριά από πηγές θερμότητας και υγρασίας. Βγάλτε από την πρίζα τα φωτάκια όταν λείπετε από το σπίτι ή κοιμάστε. Βεβαιωθείτε ότι τα φωτάκια δεν είναι τοποθετημένα χαλαρά και είναι σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν τα μικρά παιδιά.

3.Στολίδια

Αν έχετε στολίδια που σπάνε, απλά μην τα βάλετε φέτος. Τα παιδιά σας δε θα είναι για πάντα μικρά. Θα μπορέσετε να τα ξανακρεμάσετε και πάλι σε ένα-δυο χρόνια. Καθιερώστε μια ζώνη «βλέπω αλλά δεν αγγίζω». Κρεμάστε στολίδια φιλικά προς τα παιδιά μέχρι το ύψος που μπορούν να τα φτάσουν. Να είστε προσεκτικοί με στολίδια που έχουν αιχμηρές άκρες και μικρά κομμάτια που μπορούν να ξεκολλήσουν και να προκαλέσουν πνιγμό. Μην κρεμάτε τα στολίδια από λαμπάκια ή καλώδια, αλλά από κλαδιά που μπορούν ν’ αντέξουν το βάρος τους. Αποφύγετε στολίδια που μοιάζουν με γλυκά μιας και είναι μεγάλος πειρασμός για τα μικρά παιδιά.

4.Παιχνίδια

Αποφύγετε παιχνίδια με αιχμηρές άκρες και μακριές χορδές. Ακολουθήστε τις οδηγίες του κατασκευαστή για την καταλληλότητα του παιχνιδιού για την κάθε ηλικία. Μη δίνετε στα μικρά παιδιά σας παιχνίδια με μεταλλικά ή μικρά αντικείμενα. Προσοχή στα τοξικά παιχνίδια. Παρά την αλλαγή της νομοθεσίας για τα υλικά που χρησιμοποιούνται στα παιχνίδια, μπορεί να έχουν μείνει στα ράφια των μαγαζιών παλιά παιχνίδια που δεν τηρούν τις προδιαγραφές. Μη δίνετε στα μικρά παιδιά σας μπαλόνια latex, καθώς μπορούν να προκαλέσουν πνιγμό σε περίπτωση κατάποσης. Καλό θα ήταν στις μικρές ηλικίες να μη δίνετε ηλεκτρονικά παιχνίδια, ή τουλάχιστον να μην παίζουν με αυτά χωρίς την επίβλεψή σας.

5.Κεριά

Τα κεριά είναι ένα σίγουρα μέρος της εορταστικής περιόδου. Ωστόσο δε θα πρέπει να αφήνετε τα παιδιά μόνα τους σε χώρο με αναμμένα κεριά. Κρατήστε τα κεριά, τα σπίρτα και τους αναπτήρες μακριά από τα παιδιά. Μην τοποθετείτε τα κεριά κοντά σε εύφλεκτα υλικά, κουρτίνες, χαλιά, βιβλία και φωτιστικά. Μην τα βάζετε κοντά σε αεραγωγούς ή σε ρεύματα. Αποφύγετε κεριά που παράγουν πολύ καπνό ή έχουν φυτίλι με μόλυβδο. Μη μετακινείτε τα κεριά όταν είναι αναμμένα. Αφήστε το υγρό κερί να κρυώσει και να στερεοποιηθεί πριν το μετακινήσετε.

6.Φαγητό

Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία για να καταναλώσουμε πολύ και καλό φαγητό. Μην αφήσετε όμως τα παιδιά σας να γίνουν θύματα πνιγμού ή τροφιμογενών νόσων. Καθαρίστε και μαζέψτε γρήγορα μετά το γιορτινό τραπέζι, ώστε τα δίδυμά σας να μην έχουν πρόσβαση σε αποφάγια, ποτήρια που μπορεί να έχουν αλκοόλ ή τασάκια. Να είστε προσεκτικοί με τις καραμέλες ειδικά με παιδιά κάτω των τριών ετών, γιατί υπάρχει φόβος πνιγμού. Αφήνοντας τα παιδιά σας να βοηθήσουν στην ετοιμασία του φαγητού, θα τους αφήσει πολύ γλυκές γιορτινές αναμνήσεις. Προσέχετε με τα αιχμηρά σκεύη και μην έχετε το χερούλι της κατσαρόλας στην άκρη της κουζίνας.

7.Πακετάρισμα των δώρων

Τι πιο δελεαστικό από ένα ωραίο περιτύλιγμα; Αν δε θέλετε τα διδυμάκια σας ν’ ανοίξουν τα δώρα πριν την ώρα τους, κρατήστε τα κάπου που δε θα μπορούν να τα φτάσουν. Αποφύγετε τις κορδέλες με σύρμα, γιατί εκτός από το να τρυπήσουν τα πακέτα, μπορεί να έχετε ατυχήματα με τα δάκτυλα ή τα μάτια των παιδιών. Μην αφήνετε τα παιδιά να παίζουν με μακριές κορδέλες. Μην πετάτε το περιτύλιγμα στη φωτιά, μπορεί να προκαλέσει έντονες φλόγες καθώς και τοξικές αναθυμιάσεις. Απομακρύνετε σακούλες που μπορεί να έχετε μέσα τα δώρα, ώστε τα παιδιά να μην τις χρησιμοποιήσουν για παιχνίδι.

8.Φυτά

Φυτά όπως το αλεξανδρινό, τα πουρνάρια και το γκι σίγουρα προσθέτουν στο εορταστικό κλίμα. Κρατήστε τα όμως μακριά από τα μικρά παιδιά. Παρά την αντίληψη ότι το αλεξανδρινό είναι δηλητηριώδες, οι μελέτες έχουν δείξει πως ένας άνθρωπος θα πρέπει να καταπιεί εκατοντάδες φύλλα για να νοιώσει άρρωστος. Παρ’ όλα αυτά ο γαλακτώδης χυμός, μπορεί να προκαλέσει κάποια δερματική αντίδραση, οπότε καλό θα ήταν να τα κρατήσετε μακριά από τα παιδιά. Το γκι όμως όπως και η κατάποση είτε των φύλλων είτε των μούρων έχει μεγαλύτερο κίνδυνο. Μην ξεχνάτε να έχετε δίπλα στο τηλέφωνο τον αριθμό του κέντρου δηλητηριάσεων. Κάποια άλλα φυτά τα οποία έχουν τοξικές ιδιότητες είναι: η αζαλέα, το κεράσι της Ιερουσαλήμ, τα μαύρα πουρνάρια, η διεφενμπάχια, ο φίκος, οι βολβοί του υάκινθου, το φιλόδενδρο, το πυράκανθο, οι βολβοί της αμαρυλλίδος, οι φτέρες, οι βολβοί του νάρκισσου, ο κισσός και τα φύλλα του αρκεύθου. Τέλος να είστε προσεκτικοί με τις βαριές γλάστρες που τα παιδιά μπορούν ν’ αναποδογυρίσουν.

 

Ασφαλή Χριστούγεννα με τα παιδιά στο σπίτι
Translate