Ο ήλιος είναι πηγή ζωής για τον πλανήτη µας, αλλά και μεγάλης χαράς για μικρούς και μεγάλους καθώς μπαίνει το καλοκαίρι και ξεκινούν οι διακοπές. Όλοι περιμένουν να έρθει η ώρα να βρεθούν στην παραλία, να κολυμπήσουν, να παίξουν, να κάνουν ηλιοθεραπεία.

 

Πόσο επικίνδυνος είναι όμως ο ήλιος και ποια είναι τα σημαντικά οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας; Ειδικά τώρα το καλοκαίρι που είναι ανεβασμένη η θερμοκρασία, θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο; Η απάντηση είναι και βέβαια όχι, πάντα με την προϋπόθεση να λειτουργούμε με σύνεση και να ακολουθούμε συγκεκριμένες βασικές οδηγίες.

Ας ξεκινήσουμε με αυτό το τελευταίο και με το πόση προσοχή χρειάζεται.

Η αλόγιστη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία (UV) συσσωρεύει, δυστυχώς, πλείστες όσες κυτταρικές βλάβες στο δέρμα και από ένα σημείο και μετά οι επιδράσεις της είναι πολύ επιβλαβείς.

  • Περιορίστε ή και αποφύγετε παντελώς την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που η ακτινοβολία του είναι ισχυρότερη, δηλαδή 10 π.µ. – 4 µ.µ. .
  • Φοράτε καπέλα με μεγάλο γείσο και μπλουζάκια µε μακρύ μανίκι, όταν είστε έξω στον ήλιο. διαλέγετε εφαρμοστά υφάσματα για μεγαλύτερη προστασία από τις ακτίνες του ήλιου. Μια λεπτή βαμβακερή μπλούζα, έχει δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 10. Όταν είναι από ακρυλικό, ο δείκτης είναι μόλις μεγαλύτερος του 5, ενώ, όταν είναι από μετάξι, ο δείκτης είναι μεγαλύτερος του 15. Άλλα είδη ρούχων έχουν πολύ μεγαλύτερο δείκτη.
  • Απλώνετε το αντηλιακό, που θα σας συστήσει ο δερματολόγος σας, μισή ώρα πριν βγείτε έξω στον ήλιο (ισχύει για αντηλιακά µε χημικά φίλτρα και όχι µε φυσικά που δρούνε άμεσα) και επαναλαμβάνετε τις επαλείψεις τουλάχιστον κάθε 2 ώρες, για όσο διάστημα παραμένετε στον ήλιο. Πάντοτε να ξαναβάζετε, όταν βγαίνετε από το νερό, κι ας ισχυρίζεται ο κατασκευαστής ότι το αντηλιακό είναι αδιάβροχο.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε μεγάλο υψόμετρο και ασχολείστε µε δραστηριότητες όπως ορειβασία, σκι ή πεζοπορία.
  • Μην υποτιμάτε την ακτινοβολία του ηλίου από µία συννεφιασμένη ή και βροχερή μέρα καθώς οι ακτίνες του είναι και τότε επιβλαβείς!
  • Άτομα που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μελλοντική εμφάνιση καρκίνου δέρματος, πρέπει να βάζουν καθημερινά αντηλιακό. Τέτοιοι είναι οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αγρότες, οι ανοιχτόδερμοι (ανοιχτοί καστανοί, ξανθοί και κοκκινόξανθοι), αυτοί που ήδη είχαν ένα καρκίνο δέρματος στο παρελθόν, όσοι έχουν ιστορικό μελανωμάτων στην οικογένεια.
  • Εάν εμφανιστεί αλλεργική αντίδραση από το αντηλιακό (ερυθρότητα, φαγούρα ή τσούξιµο στο δέρμα), σταματήστε το αμέσως και επισκεφτείτε τον δερματολόγο σας.
  • Προσοχή στις αντανακλώσες επιφάνειες ! Η άμμος, το χιόνι, το νερό της θάλασσας αντανακλούν πάνω από το µισό της ακτινοβολίας του ήλιου. Το να κάθεστε στην σκιά κάτω από μια ομπρέλα ή ένα δέντρο δεν αποτελεί επαρκή προστασία.
  • Αποφύγετε οπωσδήποτε τις λάμπες μαυρίσματος. Η ακτινοβολία που εκπέμπουν προκαλεί έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης καρκίνου του δέρματος.
  • Μεγάλη προσοχή στα ΠΑΙ∆ΙΑ : Το 50% του συνόλου της ακτινοβολίας που λαμβάνει ένα άτομο κατά την διάρκεια της ζωής του, το δέχεται κατά τα πρώτα 18-20 έτη. Ιδιαίτερα επικίνδυνο είναι το να παθαίνουν τα παιδιά εγκαύματα. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείτε για αυτά αντηλιακό από την ηλικία των 6 μηνών.
  • Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη χρήση αντηλιακών.

Η ηλιακή ακτινοβολία και κυρίως σε χαμηλές δόσεις, έχει θετική επίδραση στο ανοσοποιητικό και στη προστασία από αυτοάνοσες παθήσεις όπως είναι η αρθρίτιδα, η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου. Επιπλέον, βοηθάει και στη μείωση της εμφάνισης/σοβαρότητας αλλεργικών καταστάσεων

Ήλιος… φίλος ή εχθρός ?
Translate