Η πανδημία και ο εγκλεισμός στο σπίτι  που επιλέχθηκε ως ένας από τους κύριους τρόπους αναχαίτισής της έφερε το διαδίκτυο ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο και το μετέτρεψε για την πλειοψηφία των ανθρώπων σε αναγκαίο μέσο προκειμένου να εργαστούν, να μορφωθούν, να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες και να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους.

Με τις οθόνες να έχουν καταστεί ένα είδος new normal στην εποχή της πανδημίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, προκύπτουν ανησυχίες και ερωτήματα για τον βαθμό επίδρασής τους στη σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία των μικρών παιδιών και των εφήβων.

Παιδιά, έφηβοι και γονείς πλέον περνούν την καθημερινότητά τους χρησιμοποιώντας πολλαπλάσιες ώρες το διαδίκτυο σε σχέση με το παρελθόν.

Υπερβολική ενασχόληση, ψευδείς ειδήσεις, κακόβουλα λογισμικά, διαδικτυακές απάτες, αποκάλυψη και υποκλοπή προσωπικών δεδομένων, επαφές με αγνώστους είναι κάποιες από τις «παγίδες» που καλούμαστε να αποφύγουμε σήμερα περισσότερο από ποτέ.

Η εικόνα παιδιών κάθε ηλικίας να σερφάρουν στο διαδίκτυο είναι πλέον οικεία σε όλους μας.

Πολλά παιδιά κρατούν στα χέρια τους tablet και κινητά και δείχνουν να αγωνιούν για το ευφάνταστο παιχνίδι που παίζουν, κινώντας απλά τα δάχτυλα τους.

Την ίδια ώρα δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν δικό τους λογαριασμό σε κάποιο από τα δημοφιλή κοινωνικά δίκτυα. (Facebook, Instagram Twitter, Tik Tok, YouTube, κ.λ.π.)

Ως γονείς, δεν έχει νόημα να απορρίπτουμε τις νέες τεχνολογίες ή να τις δεχόμαστε άκριτα, αλλά να γνωρίζουμε και να εξηγούμε τις διάφορες χρήσεις τους, να θέτουμε σταθερά όρια και κανόνες, να διακρίνουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν και τους πιθανούς κινδύνους και περιορισμούς τους.

Οι γονείς πολλές φορές επιτρέπουν την πρόσβαση σε ηλεκτρονικές συσκευές για να ησυχάσει το παιδί και οι ίδιοι, χτίζοντας όμως έτσι συνήθειες που δύσκολα ανατρέπονται.   Σε ποιο βαθμό τηρούμε κανόνες όταν πρόκειται για τη χρήση του διαδικτύου; Και ποιες  είναι οι συνέπειες όταν επιτρέπουμε στο μικρό παιδί μας να τριγυρνά μόνο του στα μονοπάτια του διαδικτύου; Όταν παίζει διαδικτυακά παιχνίδια που δεν ανταποκρίνονται στην ηλικία του; Ή όταν σερφάρει για ώρες στο διαδίκτυο;

Ενημερώσετε τα παιδιά σας για τους κινδύνους που κρύβει η επιπόλαιη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου
– Αποκτήσετε τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη χρήση των εφαρμογών και των υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τα παιδιά σας

(Facebook, Instagram Twitter, Tik Tok  , YouTube, κ.λ.π.)

– Κάνετε ασφαλέστερη τη χρήση των διαδικτυακών εφαρμογών και υπηρεσιών από τα παιδιά
– Εγκαθιστάτε, ρυθμίζετε και χρησιμοποιείτε προγράμματα εντοπισμού ιών και άλλες εφαρμογές ασφαλείας
– Εκμεταλλευθείτε τις δυνατότητες γονικού ελέγχου και φιλτραρίσματος των Windows
– Καθορίσετε κανόνες για τη χρήση του υπολογιστή και του Διαδικτύου σε συνεργασία με τα ίδια τα παιδιά
– Ενημερωθείτε για τους αρμόδιους φορείς και οργανισμούς στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που χρειαστείτε συμβουλές ή βοήθεια.

Τα παιδιά μας γεννήθηκαν στην ψηφιακή εποχή, τι να προσέξουμε …
Translate