Έχεις επιστρέψει με χιλιάδες σακούλες από τη λαϊκή,

έχεις βάλει σκοπό να καταναλώνεις περισσότερες μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως ,

έχεις όλη την καλή διάθεση να μαγειρέψεις υγιεινά σπιτικά γεύματα και τώρα πρέπει να κάτσεις να ασχοληθείς με το πλύσιμο των οπωρολαχανικών.

Όμως όσο πληκτικό και να σου φαίνεται, δεν πρέπει να το παραβλέψεις.

Ένα καλό τρίψιμο ή μούλιασμα κάτω από το νερό της βρύσης, θα αφαιρέσει το χώμα, τις οποιεσδήποτε βρωμιές, επικίνδυνα βακτήρια αλλά και υπολείμματα από φυτοφάρμακα και το φαγητό που θα μαγειρέψεις θα είναι ασφαλές.

Διάβασε πως…

 

Φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται ωμά, με τη φλούδα

Σκέψου ντομάτες, αγγούρια (γιατί άλλη νοστιμιά έχει το αγγούρι με τη φλούδα), πιπεριές, μήλα, αχλάδια, τα περισσότερα ανοιξιάτικα και καλοκαιρινά φρούτα (φράουλες, κεράσια, σταφύλια, ροδάκινα, βερίκοκα κ.ο.κ.) θέλουν σχολαστικό πλύσιμο με νερό. Μπορεί να χρειαστούν και τρίψιμο με ένα καθαρό σφουγγαράκι.

Πρωτίστως διασφαλίζεις ότι δεν έχουν χώμα ή σκόνη στην επιφάνειά τους και δευτερευόντως ότι ξεπλένεις τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

 

Φρούτα και λαχανικά με χονδρή φλούδα

Τα λαχανικά και τα φρούτα που έχουν χονδρή φλούδα

(όπως τα αβοκάντο, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια και τα καρπούζια)

 και σκοπεύεις να τα καταναλώσεις μεν ωμά αλλά ξεφλουδισμένα, χρειάζονται καλό ξέπλυμα με νερό.

Αν η επιφάνειά τους έχει βλαβερά βακτήρια, τότε με το που τα κόψεις με μαχαίρι, εκείνα θα περάσουν μέσα στη σάρκα.

 

Πρασινάδες και σαλατικά: μαρούλια, ρόκα, λόλα, σπανάκι, κ.λ.π. και μυρωδικά

Για τα σαλατικά που πρόκειται να καταναλώσεις ωμά, γέμισε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό και βούτα τα έτσι όπως είναι.

Εάν έχουν αρκετό χώμα κούνα τα και θα δεις ότι -σιγά σιγά- το χώμα θα πάει στον πάτο του μπολ.

Έπειτα βγάλτα προσεκτικά, άδειασε και ξέπλυνε το μπολ και επανάλαβε την διαδικασία μέχρι να μην βλέπεις πια χώμα.

Στο τελευταίο μούλιασμα προτείνω να γεμίσεις το μπολ με νερό και λίγο ξύδι και να αφήσεις τις πρασινάδες να μουλιάσουν για 10-15 λεπτά.

Έπειτα να στεγνώσεις τα λαχανικά σε ειδικό στεγνωτήρα λαχανικών ή (με πάνω σε χαρτί/πετσέτα) και να τα αποθηκεύσεις στο ψυγείο τυλιγμένα σε νοτισμένη πετσέτα κουζίνας μέχρι να τα χρησιμοποιήσεις.

Ή μέσα σε τάπερ (στο οποίο θα έχεις τοποθετήσει νοτισμένο χαρτί κουζίνας πάνω και κάτω) αρκεί να έχουν στεγνώσει πολύ καλά.

 

Πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια

Κάποιες φορές θα έχεις παρατηρήσει ότι εισχωρεί χώμα ανάμεσα στις στρώσεις του πράσου.

Αφού τα ξεφλουδίσεις κάπως και αφαιρέσεις τα κοτσάνια τους, χάραξε τις πάνω (προς το πράσινο μέρος) άκρες τους σταυρωτά και βούτηξέ τα σε μπολ με κρύο νερό.

Το χώμα θα πάει στον πάτο του μπολ. Για τα φρέσκα κρεμμυδάκια, αρκεί να κόψεις τα κοτσάνια τους, να τα ξεφλουδίσεις ελαφρώς και να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό πριν τα χρησιμοποιήσεις.

 

Πατάτες και ρίζες

Πριν ξεφλουδίσεις τις πατάτες, τις γλυκοπατάτες, τα πατζάρια, τα καρότα κ.λ.π. πρέπει να τα ξεπλύνεις κάτω από τρεχούμενο νερό και να τα τρίψεις είτε με τα χέρια σου ή με σφουγγαράκι, αναλόγως πόσο χώμα έχουν πάνω τους.

Μετά το ξεφλούδισμα, θα μπορούσες να τους δώσεις άλλο ένα γρήγορο ντους κάτω απ΄το νερό, αν και -ειδικά για τις πατάτες- κάποιες συνταγές ζητούν να μην ξεπλύνεις καθόλου τη σάρκα τους για να μην χάσουν το άμυλό τους. Όπως θες.

 

Λάχανο, Iceberg

Εδώ οι απόψεις διίστανται.

Οι περισσότεροι μάγειρες θα σου πουν ότι το λάχανο και το μαρούλι Iceberg είναι τόσο σφιχτά “κλεισμένα” λαχανικά, που αρκεί να αφαιρέσεις μερικά εξωτερικά φύλλα και να αρχίσεις να τα κόβεις για τη σαλάτα σου.

Εάν παρόλα αυτά έχεις ενδοιασμούς, μπορείς να προσθέσεις ένα έξτρα βήμα: αφού τα κόψεις, να τα μουλιάσεις σε νερό και να τα περάσεις από στεγνωτήρα λαχανικών.

 

Λαχανικά που μαγειρεύονται

Εδώ τα πράγματα είναι πιο ασφαλή, αφού τα λαχανικά που θα μαγειρέψεις σε υψηλές θερμοκρασίες (όπως μελιτζάνες και κολοκυθάκια) δεν θα είναι πλέον επικύνδινα από βακτήρια. Ωστόσο επειδή οποιαδήποτε ίχνη από χώμα ή φυτοφάρμακα είναι πάντα πιθανά, καλό είναι να τα ξεπλύνεις με κρύο νερό και ενίοτε να τα τρίβεις απαλά με σφουγγαράκι.

 

 

 

Πώς θα απομακρύνετε φυτοφάρμακα από φρούτα και λαχανικά
Translate