Και ποιος δεν έχει ακούσει, μόλις ενδιαφερθεί για μια υγιεινή διατροφή, την πρόταση: «..και πολύ νερό!». Αλλά γιατί να μιλάμε θεωρητικά και αόριστα, όταν υπάρχουν έρευνες που αποδεικνύουν την άμεση σχέση που έχει με την ισορροπημένη διατροφή και την απώλεια βάρους;

Οι ανάγκες από άτομο σε άτομο αλλάζουν, από κλίμα σε κλίμα και από εποχή σε εποχή. Μήπως όταν τρέχουμε στο διάδρομο του γυμναστηρίου ή όταν κάνουμε τα ψώνια μας μέρα μεσημέρι στις εκπτώσεις του Αυγούστου δεν διψάμε σαν χαμένοι ταξιδιώτες στην έρημο; Καλό είναι λοιπόν να ακούμε και τον οργανισμό μας. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχει και η αίσθηση της δίψας – η οποία παρεμπιπτόντως επέρχεται όταν έχει ήδη αρχίσει μια μικρή αφυδάτωση στον οργανισμό μας, οπότε ας μην το καθυστερούμε και πολύ. Ας πιούμε!

Τρόφιμα που περιέχουν νερό, όπως τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά συμβάλλουν επίσης στην κάλυψη των αναγκών σε νερό. Με την τροφή απορροφάται περίπου 1 λίτρο νερό τη μέρα. Επίσης, τα διάφορα υγρά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως οι χυμοί φρούτων, το τσάι, ο καφές και τα αναψυκτικά συμμετέχουν κατά ένα μέρος στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών σε νερό.

 

Η ποσότητα του νερού από τι εξαρτάται;

Οι ποσότητες του νερού που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός εξαρτώνται:

Από τη φυσική του δραστηριότητα

Οι έντονες μυϊκές δραστηριότητες αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε νερό, αυξάνοντας παράλληλα τις απώλειες σε αυτό. Η ποσότητα του νερού εξαρτάται από τον ιδρώτα, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης.

Από τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος

Η έκθεση σε ακραίες θερμοκρασίες (πολύ ζέστη ή κρύο) αναγκάζει τον οργανισμό να καταναλώσει περισσότερο νερό για τη διατήρηση της φυσιολογικής θερμοκρασίας του σώματος.

Ενυδατώστε τον οργανισμό σας

  • Πιες ένα ποτήρι νερό πρώτα το πρωί!
    Πιείτε ένα ποτήρι νερό μόλις ξυπνήσετε το πρωί. Ή πιείτε ένα ποτό ενώ παρασκευάζετε εκείνο το πρωινό καφέ ή τσάι.
  • Να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό.
    Είναι πιο πιθανό να πιείτε νερό αν είναι μαζί σας. Είναι επίσης φθηνότερο να γεμίζετε το μπουκάλι νερό σας όλη την ημέρα από το να αγοράζετε μπουκάλια νερό.
  • Δώστε γεύση στο νερό σας!
    Προσθέτοντας μερικές φέτες λεμονιού, φράουλες ή αγγούρια στο νερό σας μπορεί να προσθέσει μια εντελώς νέα γεύση. Δοκιμάστε να προσθέσετε κατεψυγμένα βατόμουρα ως παγάκια.
  • Κάντε διαλείμματα για το νερό!
    Πιείτε μερικές γουλιές νερό μεταξύ των εργασιών ή πηγαίνετε μια βόλτα για ένα νοητικό διάλειμμα όλη την ημέρα.
  • Φάε το νερό σου!
    Το να παραμένετε ενυδατωμένοι δεν αφορά μόνο τα ποτά, το σώμα σας είναι σε θέση να απορροφά νερό από τα τρόφιμα που τρώμε. Τα τρόφιμα που έχουν υψηλό ποσοστό νερού περιλαμβάνουν το πεπόνι, τις φράουλες, το σπανάκι, το καρπούζι, τα ροδάκινα, τις πιπεριές και τα αγγούρια.

Μην περιμένετε να διψάσετε

Η δίψα δεν αποτελεί πάντα ενδεικτικό μήνυμα του οργανισμού για την ανάγκη λήψης υγρών. Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι όταν διψάμε, η αφυδάτωση έχει ήδη αρχίσει.

Ιδιαίτερα κατά τη σωματική άσκηση, ή όταν βρίσκεστε εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, μην περιμένετε να διψάσετε για να πιείτε νερό.

Πίνετε νερό ανά τακτά χρονικά διαστήματα και μαζί με τα γεύματα της ημέρας, αλλά και ανάμεσα στα γεύματα. Εχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό στο χώρο εργασίας, φροντίζοντας να το αδειάσετε μέχρι το τέλος της ημέρας στη δουλειά.

Αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο να εξασφαλίζετε καθημερινά ένα με ενάμιση λίτρο νερό στον οργανισμό σας.

Στην υγεία σας, λοιπόν!

 

 

Νερό μια διαφορετική προσέγγιση
Translate