Επιστροφή στα θρανία: Συμβουλές για να κάνετε το πρωινό ξύπνημα παιχνιδάκι

 

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία, καθώς το πρώτο κουδούνι για τη φετινή σχολική χρονιά θα χτυπήσει την ερχόμενη Δευτέρα. 

Πολλά παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο και γενικά δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Το αποτέλεσμα; Το πρωί ξυπνάνε με δυσκολία και συχνά δεν κοιμούνται αρκετά, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση, την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Πολλά παιδιά αρνούνται να πάνε για ύπνο και γενικά δυσκολεύονται να κοιμηθούν. Το αποτέλεσμα; Το πρωί ξυπνάνε με δυσκολία και συχνά δεν κοιμούνται αρκετά, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στη διάθεση, την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Πόσες ώρες ύπνου χρειάζονται τα παιδιά;

Κανονικά τα παιδιά χρειάζονται περισσότερες ώρες ύπνου σε σχέση με τους ενήλικες, το πόσες ακριβώς, όμως, εξαρτάται από την ηλικία τους.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Νεογέννητο – 3 μήνες: 14-19 ώρες ύπνου
  • Παιδί 4-12 μηνών: 12-16 ώρες ύπνου
  • Παιδί 1-2 ετών: 11 – 14 ώρες ύπνου
  • Παιδί 3-5 ετών: 10-13 ώρες ύπνου
  • Παιδί 6-12 ετών: 9-12 ώρες ύπνου
  • Παιδί 13-18 ετών: 9-10 ώρες ύπνου

Πώς να ξυπνήσετε το παιδί για το σχολείο

Οι φωνές και οι απειλές για να ξυπνήσει το παιδί το πρωί, έχει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα. Τι μπορείτε να κάνετε γίνει το πρωινό ξύπνημα παιχνιδιάκι;

Παρατηρήστε και προσπαθήστε να καταλάβετε το παιδί. Το κάθε παιδί είναι διαφορετικό και κάποια παιδιά απλά κοιμούνται πιο αργά, ενώ άλλα ξυπνούν από το άγριο χάραμα. Προσπαθήστε να σεβαστείτε το παιδί και να βρείτε μία μέση οδό για να σηκώνεται εγκαίρως για το σχολείο χωρίς ωστόσο να καταπιέζει τον εαυτό του.

 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κοιμάται καλά. Εάν το παιδί δυσκολεύεται να ξυπνήσει παρόλο που έχει κοιμηθεί νωρίς και έχει συμπληρώσει τις απαιτούμενες σύμφωνα με την ηλικία του ώρες ύπνου, διερευνήστε άλλους λόγους για τους οποίους ίσως να μην έχει χορτάσει ύπνο. Μπορεί για παράδειγμα να ξυπνάει το βράδυ λόγω κάποιου εφιάλτη ή ακόμα και λόγω θερμοκρασίας του δωματίου.

Ξεκινήστε τη μέρα με θετικά λόγια. Πείτε στο παιδί σας πόσο το αγαπάτε, χαμογελάστε, μιλήστε με ενθουσιασμό για τη μέρα που ξεκινά. Με τον τρόπο αυτό το παιδί θα ξεκινήσει τη μέρα του με μία νότα αισιοδοξίας και με θετική διάθεση.

Βάλτε μουσική. Η μουσική είναι ένας όμορφος τρόπος για να ξυπνήσετε τα παιδιά.

Κάντε περισσότερο θόρυβο. Ένας άλλος τρόπος είναι να αυξήσετε σταδιακά τον θόρυβο που κάνετε στο σπίτι όσο ετοιμάζεστε. Ο θόρυβος συνολικά από το περιβάλλον θα ξυπνήσει το παιδί πιο ομαλά.

Τραβήξτε τις κουρτίνες. Το ανθρώπινο σώμα είναι έτσι φτιαγμένο ώστε να ξυπνάει με την έκθεση το ηλιακό φως. Ανοίγοντας παντζούρια και κουρτίνες τα παιδιά θα ξυπνήσουν πιο εύκολα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Επιστροφή στα θρανία…
Translate