Προσοχή στις συναλλαγές με κάρτες εν όψει των Χριστουγέννων – Οι e- απατεώνες καραδοκούν

Οι e- απατεώνες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους  για να εξαπατήσουν τα θύματα τους και να αδειάσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Και ενόψει των εορτών αναμένεται έκρηξη στα περιστατικά e- απάτης.

Για το λόγο αυτό οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αντιδρούν ενημερώνοντας τις αρμόδιες αρχές.

Συγκεκριμένα η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνουν πως: 

-Δεν ανοίγουμε ποτέ e-mails που  παραπέμπουν σε ηλεκτρονικούς συνδέσμους (links) και συνημμένα αρχεία.

-Αν λάβουμε μία ύποπτη κλήση από την τράπεζα με την οποία συνεργαζόμαστε κλείνουμε το τηλέφωνο και επαληθεύουμε την κλήση καλώντας το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών της τράπεζας.

-Δεν κοινοποιούμε ποτέ  τους κωδικούς μας για την εκτέλεση συναλλαγών.

-Εάν θεωρήσουμε ότι έχουμε  πέσει θύμα απάτης επικοινωνούμε  αμέσως με την τράπεζα και αναφέρουμε το περιστατικό στην αστυνομία.

 

Οι συνηθέστερες e απάτες

Οι απατεώνες εφευρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να εξαπατούν τα θύματα τους. Ανάμεσα στις μεθόδους που χρησιμοποιούν είναι:

– Η κλοπή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (personal data theft),

-Απάτες σχετιζόμενες με επενδύσεις (investment scams),

-Απάτες σε αγορές μέσω διαδικτύου (online shopping scams),

-Απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης,

-Ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας,

-Κλοπές στοιχείων ταυτότητας, και απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Να σημειωθεί ότι το Phishing, είναι από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις απάτης. Με email  οι επιτήδειοι εξαπατούν τους παραλήπτες του μηνύματος, παρουσιάζονται ως η τράπεζα με την οποία έχει σχέση το υποψήφιο θύμα και ζητούν τους κωδικούς ασφαλείας για να ξεμπλοκάρουν την κάρτα τους.

Το Smishing, είναι ανάλογη μέθοδος απάτης με μηνύματα SMS. Οι επιτήδειοι ζητούν από το υποψήφιο θύμα τους να συνδεθεί σε έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) ή να καλέσει έναν αριθμό τηλεφώνου, προκειμένου να επαληθεύσει, να ενημερώσει ή να επανεργοποιήσει τον λογαριασμό του. Οι μέθοδοι αυτοί χρησιμοποιούνται για να υποκλαπούν και άλλα προσωπικά, φορολογικά και οικονομικά στοιχεία. Ακόμα και για την ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ χωρίς κάρτα.

 

 

 

Ενημερωνόμαστε και προστατευόμαστε… Οι e-shop απατεώνες καραδοκούν
Translate