Η πρόληψη είναι το παν, τι γίνετε όμως εάν δεν έχουμε προβεί στην εγκατάσταση ενός συστήματος συναγερμού.

…πως πρέπει να συμπεριφερθούμε εμείς ως γονείς και τι να πούμε στα παιδιά μας σε περίπτωση που κάποιος μπει στο σπίτι μας και τα παιδιά αντιληφθούν τι έχει συμβεί.

Το παιδί,πιστεύει ολοκληρωτικά,παρ’όλες τις διαβεβαιώσεις ότι αυτό που συνέβει θα ξανασυμβεί σίγουρα, οπότε έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε ξανά ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτό.

Ομολογώ ότι δεν είναι καθόλου ευχαριστεί εμπειρία,όμως δεν είναι κάτι που συμβαίνει σπάνια και ειδικά τους θερινούς μήνες τα κρούσματα αυξάνονται κατακόρυφα!
Συνεπώς:
  • Διαβεβαιώνουμε συνεχώς το παιδί ότι τώρα είμαστε ασφαλής και ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε συμβεί κάτι ανάλογο και πολύ πιθανόν να μη ξαναγίνει στο μέλλον.
  • Ακούμε το παιδί και απαντάμε στις ερωτήσεις του χωρίς να το αγνοούμε.Συνήθως τα παιδιά ακόμα και για 6 εβδομάδες μετά αναφέρονται στο γεγονός και επαναλαμβάνουν τις ίδιες ερωτήσεις,όπως «γιατί μας συνέβει αυτό,γιατί νιώθω έτσι,τι θα γίνει αν ξανάρθουν»; Οπότε μπορεί να μην έχουμε συνέλθει και εμείς οι ίδιοι και να αντιδράσουμε απότομα,ιδίως αν έχουμε κουραστεί να απαντάμε στα ίδια και τα ίδια,όμως πρέπει να σταθούμε στα παιδιά και να τα βοηθήσουμε με πολύ υπομονή και ειλικρίνεια.
  • Δεν αγνοούμε το παιδί ,δε θυμώνουμε και δεν προσπαθούμε να αποσπάσουμε την προσοχή του.
  • Ορισμένα παιδιά,ειδικά στη εφηβεία, μπορεί να νιώσουν ότι έχει βιαστεί η προσωπικότητα τους ή ακόμα μπορεί να εμφανίσουν και συμπεριφορά που αναλογεί σε μικρότερη ηλικία και να ζητήσουν για παράδειγμα να κοιμηθούν στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς τους. Εκεί δε πιέζουμε τα πράγματα,αναφέρει η Δρ Cynthia Monahon,και συνεχίζουμε να τα ενθαρρύνουμε και να τους λέμε ότι θα νιώσουν καλύτερα με το πέρασμα του χρόνου και ότι πολύ σύντομα θα επανέλθουν σε κανονικούς ρυθμούς,τους δίνουμε δηλαδή χρόνο,να καταλάβουν τι έχει γίνει και να το κατανοήσουν πλήρως.
  • Εάν τα πράγμα όμως αρχίσουν και επηρεάζουν πολύ τη καθημερινή ζωή του παιδιού δε διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από ένα ειδικό επαγγελματία υγείας. Υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 11525 Μαζί για το Παιδί, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν υποστήριξη και συμβουλές.
*Επιπλέον κάτι που μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε στη ψυχολογία τόσο του παιδιού όσο και τη δική μας είναι να υιοθετήσουμε  ένα σκύλο. Έτσι και το παιδί θα νιώσει ασφάλεια, αλλά γενικά πιστεύω πως τα κατοικίδια βοηθούν πολύ και βελτιώνουν τη διάθεσή μας.
*Ακόμα θα μπορούσαμε να εγκαταστήσουμε ένα συναγερμό και να δείξουμε στα παιδιά πως λειτουργεί ώστε  να μάθουν και τα ίδια να το χειρίζονται.
Αυτά από εμένα,ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ να μπείτε σε αυτήν τη διαδικασία.
Διάρρηξη ? …τι λέμε στα παιδιά
Translate