Σε ποσοστό 76,5% τα νοικοκυριά της χώρας έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο από την κατοικία τους, μέγεθος που αυξήθηκε κατά 7,8% σε σχέση με το 2018, ενώ την τελευταία δεκαετία (2009- 2019) καταγράφεται αύξηση 100,8%.

Από το συνολικό αυτό ποσοστό, το 72,2% χρησιμοποίησε κινητό ή smartphone, το 16,5% φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή, το 12,7% tablet και το 0,9% άλλη συσκευή (π.χ. media player, φορητή κονσόλα παιχνιδιών, ηλεκτρονικό αναγνώστη, smart ρολόι).

Το Internet είναι σχεδόν απαραίτητο πλέον για τους περισσότερους. Έχεις την δυνατότητα να δεις τηλεόραση, να διαβάσεις νέα, να ακούσεις μουσική να δεις ταινίες και πολλά άλλα. Έχει γίνει πλέον ένα εργαλείο που το χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος στην καθημερινότητά του. Κάποιες φορές όμως μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα.

Το να χρησιμοποιήσεις το Internet δεν είναι δύσκολο, αλλά αν χρειαστεί να φτιάξεις κάποια τεχνικά θέματα, δεν έχουν όλοι τις απαραίτητες γνώσεις. Όλοι μας έχουμε βιώσει κάποιες φορές ότι η σύνδεση μας μπορεί να είναι πολύ αργή και να κολλάνε τα πάντα. Σου έχω μερικές λύσεις που θα ίσως να σε βοηθήσουν να λύσεις αυτό σου το πρόβλημα.

1.Αλλάξτε Κωδικό

Ασφαλίστε καλύτερα το WiFi αλλάζοντας κωδικό από τις ρυθμίσεις του. Υπάρχουν διάφορα προγράμματα όπως το Greek WPA Finder, τα οποία βρίσκουν τους προκαθορισμένους κωδικούς WiFi του κατασκευαστή. Αν κολλάει και είναι αργό χωρίς ιδιαίτερο λόγο το ίντερνετ, είναι πιθανό κάποιος άλλος να έχει μπει χωρίς την άδειά σας. Αν αυτή είναι η αιτία, αλλάξτε κωδικό και αργό ίντερνετ τέλος!

2. Ελέγξτε τον Υπολογιστή σας 

Ελέγξτε τον υπολογιστή σας, κλείστε προγράμματα που χρειάζονται internet και δεν χρησιμοποιείτε. Αν κάποιος άλλος υπολογιστής ή συσκευή πηγαίνει πιο γρήγορα στο internet, τότε σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με τον υπολογιστή που πάει αργά. Φροντίστε να έχετε κάποιο λογισμικό προστασίας όπως το Bitdefender, το οποίο έχει και δωρεάν έκδοση.

3. Αφαιρέστε το ADSL Splitter

Συνήθως οι πιο πολλοί χρήστες έχουν σε μια τηλεφωνική πρίζα router και τηλέφωνο. Πολλοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια συνδεσμολογία δεν επηρεάζει την απόδοση του ίντερνετ. Όμως θα σας προτείνω να τα έχετε σε χωριστή τηλεφωνική πρίζα, router και τηλέφωνο. Συνδέστε κατευθείαν το τηλεφωνικό καλώδιο στο router και στην τηλεφωνική πρίζα, χωρίς ενδιάμεσα “εμπόδια”.

4. Βάλτε πιο μικρά Καλώδια

Αν έχετε πιο μικρά καλώδια χρησιμοποιήστε τα. Όσο πιο μεγάλο το καλώδιο, τόσο πιο μεγάλη και η απώλεια. Το πιο πιθανό είναι να μην δείτε αισθητή διαφορά με κάτι τέτοιο, αλλά θα βοηθήσει έστω και λίγο. Οργανώστε καλύτερα τα καλώδιά σας.

5. Κάντε παράπονα στον Πάροχο

Πρώτα τρέξτε το Speed Test, για να μάθετε την πραγματική ταχύτητα που σας δίνει η εταιρεία και να δείτε πόσο αργό ίντερνετ έχετε. Αν δεν γνωρίζετε τι είναι τα νούμερα του Speed Test, τότε διαβάστε το άρθρο που αναλύει την ταχύτητα ίντερνετ. Στην περίπτωση που δεν πιάνετε ικανοποιητική ταχύτητα, πάρτε τηλέφωνο τον πάροχο και κάντε παράπονα. Είναι πολύ πιθανό να στείλουν τεχνικό για να δουν τι μπορεί να γίνει για να βελτιωθεί η γραμμή σας. Αν όμως είστε μακρυά από το κέντρο αναμετάδοσης, οι ελπίδες λιγοστεύουν.

6. Χρησιμοποιήστε καλώδιο Ethernet

Καλό το WiFi, αλλά σαν την ταχύτητα της ενσύρματης σύνδεσης με το router δεν έχει. Δοκιμάστε να συνδέσετε τον υπολογιστή με ένα καλώδιο RJ45 (καλώδιο δικτύου) και θα δείτε διαφορά αμέσως. Όχι τόσο στην ταχύτητα κατεβάσματος και ανεβάσματος, αλλά στη ανταπόκριση.

7. Κάντε επανεκκίνηση το router

Φαντάζομαι οι πιο πολλοί από εσάς ήδη γνωρίζετε πως, αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα ή το ίντερνετ είναι αργό, η πρώτη λύση είναι η επανεκκίνηση του router. Εάν αυτό δεν έχει κουμπί επανεκκίνησης, τότε το βγάζουμε για 1 λεπτό από το ρεύμα και το ξαναβάζουμε. Συνήθως δεν πρόκειται να βοηθήσει, αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

8. Υγρασία

Αν ο χώρος που είναι το router έχει υγρασία, είναι πολύ πιθανό να είναι η αιτία για το αργό ίντερνετ ή ακόμα και τις διακοπές. Ειδικά αν έχετε παρατηρήσει πως, ανάλογα τον καιρό, η ταχύτητα του ίντερνετ αλλάζει, τότε αυτή είναι η πιο πιθανή αιτία. Αν η πρίζα είναι πίσω από κάποια ντουλάπα για παράδειγμα, τότε θα πρέπει να της κάνετε χώρο για να αερίζεται και να μην πιάνει υγρασία.

9. Ενημέρωση firmware του router

Αν πάτε στις ρυθμίσεις του router από τον browser (που συνήθως είναι 192.168.1.1), κάπου στο μενού θα υπάρχει επιλογή για ελέγχο ενημερώσεων. Εδώ διαφέρει ο τρόπος που γίνεται ενημέρωση στο κάθε router. Θα πρέπει να το ψάξετε με το μοντέλο του router σας. Το πιο πιθανό είναι να μην ευθύνεται κάτι τέτοιο, αλλά μια ενημέρωση μόνο καλό θα κάνει για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα το αργό ίντερνετ αλλά και μεγαλύτερη ασφάλεια.

10. Αλλάξτε DNS Server

Αυτή η συμβουλή είναι για προχωρημένους χρήστες. Μπορεί είτε από τις ρυθμίσεις του router, είτε από τον υπολογιστή να αλλάξετε DNS σε αυτόν της Google. Η συγκεκριμένη συμβουλή είναι ίσως μια από τις πιο αποδοτικές. Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη και θα πρέπει να βρείτε οδηγίες για το λειτουργικό σας σύστημα ή το router σας. Χιλιάδες χρήστες προτιμούν DNS Server της Google.

 

Αργό ίντερνετ; 10 καλύτερες συμβουλές για να το βελτιώσετε
Translate