Στις δυσκολίες τ’ όνομά της έρχεται αυθόρμητα στα χείλη σου, ακόμη κι αν έχει «φύγει» την επικαλείσαι με την ελπίδα να σου σταθεί κι αυτή, πάντα βρίσκει τον τρόπο να το κάνει!

Είναι ο άνθρωπος που μπορείς να στηριχτείς πάνω του για όσο θα υπάρχει, να θεωρείς την αγάπη της δεδομένη, παντοτινή κι αληθινή και να έχεις τη βεβαιότητα πως δε θα σε προδώσει ποτέ!
Για αυτήν αρκούσε το πρώτο σκίρτημα σαν σ’ ένιωσε να σαλεύεις μέσα της, για να σ’ αγαπήσει για μια ζωή!
Έφτασαν τα πρώτα ξενύχτια πάνω απ’ τη κούνια σου, ύστερα πάνω απ’ το προσκέφαλό σου τα βράδια που σε ‘καιγε ο πυρετός, οι αγρυπνίες της, τις νύχτες που αργούσες να γυρίσεις, ο πανικός της μη μπλέξεις με παρέες κακές, οι ανησυχίες της όταν έφυγες απ’ το πατρικό πως τα καταφέρνεις μόνο σου «παιδί πράμα», για να νιώσει πως είσαι το νόημα της ύπαρξής της!
Μια Αγάπη Άδολη, Άφθαρτη κι Ατελείωτη στο χρόνο! Αδιαπραγμάτευτη και χωρίς ανταλλάγματα!

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι εορτή προς τιμήν της μητέρας και της μητρότητας. Στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται την δεύτερη Κυριακή του μήνα Μάη.

Οι πρώτες αναφορές για Γιορτή της Μητέρας και της μητρότητας έρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι η μητέρα Γη (Γαία) ήταν η σύζυγος του Ουρανού καθώς και η προσωποποίηση της φύσης, που γεννούσε όλο τον κόσμο και λατρευόταν ως η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνούσε στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρευόταν ως η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαινόταν να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Στη σύγχρονη εποχή, η αμερικανίδα κοινωνική ακτιβίστρια Άννα Μαρία Τζάρβις (1864-1948) ήταν αυτή που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα προς τιμή της μητέρας.

Οι προσπάθειές της ευοδώθηκαν τελικά στις 9 Μαΐου του 1914, όταν ο τότε Αμερικανός πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον υπέγραψε προκήρυξη, σύμφωνα με την οποία η Ημέρα της Μητέρας καθιερωνόταν ως εθνική εορτή τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Έκτοτε, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (10 Μαΐου το 2020).

Η αγάπη της μάνας… μπαίνει στη φωτιά για να σώσει το παιδί της!
Translate