Συχνά λέμε: Το χειμώνα δεν τρώω φρούτα, προτιμώ τα καλοκαιρινά που έχουν μεγαλύτερη ποικιλία» 

Η φύση έχει προβλέψει για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, προσφέροντας τα χειμωνιάτικα φρούτα που είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν, μας βοηθά απέναντι σε ιούς και μικρόβια.

Η δράση της έχει τεκμηριωθεί και αποτελεί ισχυρό αντιικό φάρμακο.

Ας δούμε τι χάνεις αν δεν τρώς τα φρούτα σου τώρα που ο καιρός δροσέρεψε. 

  • Πολύτιμα αντιοξειδωτικά συστατικά που ενισχύουν την άμυνά σου απέναντι σε ιούς και βακτήρια. 
  • Υδατοδιαλυτές βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στην καλή λειτουργεία του οργανισμού. 
  • Φυτικές ίνες που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργεία του γαστρεντερικού συστήματος. 
  • Σύμμαχο ενυδάτωσης, ειδικά τώρα που το νερό δεν το ζητάς λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας. 
  • Ένα εύκολο/γρήγορο σνακ χαμηλό σε θερμίδες για να περιορίσεις την πείνα σου το απόγευμα και να μην καταφύγεις σε ένα γλυκό πειρασμό.  

Ας δούμε τι επιλογές έχεις: 

Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλι, Μανταρίνι, Grapefruit, όλα πλούσια σε βιταμίνη C (περίπου 50 mg/100 gr). Συχνά χρησιμοποιούνται σαν ενισχυτικό απορρόφησης του σιδήρου, σε συνδυασμό με κόκκινο κρέας ή με τις φυτικές πηγές σιδήρου.  

Tip : δοκίμασε σαλάτα με φακές, κινόα και κομματάκια πορτοκαλιού 

Μήλα:  Έχεις δοκιμάσει όλες τις ποικιλίες;;; Κόκκινα Ζαγοράς, πράσινα ξινόμηλα,  Golden,  Τριπόλεως, Fuji, φυρίκια. Ποιος είπε ότι βαριέται; Ολόκληρη φρουτοσαλάτα μπορείς να κάνεις με τόση ποικιλία.  Και τι θα κερδίσεις; Αντιοξειδωτικά, θρεπτικές βιταμίνες C, Α που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό, φολικό οξύ που συμβάλλει στην ανάπτυξη των κυττάρων μας, ασβέστιο και σίδηρο σε μικρότερες ποσότητες. Επίσης όταν καταναλωθούν με τη φλούδα, προσφέρουν  αρκετές φυτικές ίνες που βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Και μην ξεχνάμε ότι αποτελούν  ιδανικό σύντροφο της υγιεινής διατροφής, καθώς η πηκτίνη που περιέχουν ενισχύει τον κορεσμό. 

Tip: δοκίμασε να ψήσεις μήλα στο φούρνο (υπάρχει και ειδική ποικιλία) και πρόσφερέ τα με μέλι και κανέλλα στα παιδιά σαν απογευματινό επιδόρπιο. Μπορείς να συνοδέψεις επίσης με καρύδια και γιαούρτι. 

Ακτινίδιο: Αν το πορτοκάλι έχει ένα σοβαρό ανταγωνιστή σε σχέση με την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, αυτός είναι το ακτινίδιο καθώς περιέχει 3 φορές περισσότερη!  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αν φας ένα μέτριο ακτινίδιο  την ημέρα, μπορείς να καλύψεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε βιταμίνη C.  

Tip : Φτιάξε στο πρωινό γεύμα ένα γρήγορο smoothie με ένα ακτινίδιο και χυμό από 2 πορτοκάλια, προκειμένου να λύσεις το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας! 

Μπανάνα: Χειμώνα – Καλοκαίρι, συντροφεύει κυρίως τους εργαζόμενους και τους αθλητές. Είναι πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, σίδηρο, Κάλιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.  

Tip: Προτίμησε τις πράσινες μπανάνες αν αποφύγεις τους FODMAPs  (ανεπαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες που μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικά προβλήματα) ή τις ώριμες για να πάρεις όσο το δυνατόν περισσότερα αντιοξειδωτικά. 

Ρόδι: Θαυματουργό και κατά πολλούς ο βασιλιάς των χειμερινών φρούτων, είναι τόσο πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που θεωρείται ότι εμφανίζει 2-3 φορές υψηλότερη δράση από το κόκκινο κρασί. Περιέχει επίσης  βιταμίνες C, Α και φολικό οξύ ενώ παράλληλα είναι φτωχό σε θερμίδες.  

Tip: Καθάρισε ένα ρόδι και φύλαξε τους σπόρους στην κατάψυξη. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να προσθέτεις μια δόση αντιοξειδωτικών καθημερινά στη σαλάτα σου!  

Αχλάδια: Ένα αχλάδι παρέχει 5,58 γραμμάρια (g) φυτικών ινών, καθιστώντας το μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών. Οι φυτικές ίνες είναι σημαντικές για το ανοσοποιητικό σύστημα. Όσο περισσότερες φυτικές ίνες προσλαμβάνετε, τόσο αυξάνεται ο πληθυσμός των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, οι ινώδεις τροφές, συμπεριλαμβανομένων των αχλαδιών, μπορούν ανεξάρτητα να βοηθήσουν στην υποστήριξη ενός υγιούς βάρους. Οι φυτικές ίνες προάγουν τον κορεσμό, ο οποίος μπορεί να αποτρέψει την υπερκατανάλωση τροφής.

Ανανάς: Ο ανανάς, όπως και τα εσπεριδοειδή, είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, με 78,9 χιλιοστόγραμμα (mg) σε 1 φλιτζάνι. Το τροπικό φρούτο έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση για την καταπολέμηση των ασθενειών και οφέλη για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Cranberries: Τα Cranberries μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης καθώς και στον κίνδυνο ανάπτυξης στεφανιαίας νόσου. Και είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, με 14 mg σε 1 φλιτζάνι ολόκληρα, ωμά cranberries.

Λοιπόν, εσύ ακόμα «βαριέσαι» να φας το φρούτο σου; 

Τα φρούτα του χειμώνα – ένα θρεπτικό σνακ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *